Per un món d'igualtats

Per un món d'igualtats

domingo, 20 de octubre de 2013

''El Museu del Joguet de Catalunya''




Introducció.
El Museu del Joguet de Catalunya es va inaugurar a l'any 1982 a l'antic ''Hotel París'' a la Rambla de Figueres.
L'any 1999 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular concedit per la Generalitat de Catalunya, i el 2007 la Creu de Sant Jordi.


El Museu disposa d'un Centre de Documentació i de Recerca sobre els jocs i els joguets, d'un auditori Brossa-Frègoli i d'un espai per a activitats a l'aire lliure: El Terrat del Museu. La visita de la col·lecció pot tenir diverses lectures: la nostàlgica, a través dels joguets dels nostres avis i àvies i la de l'observació, amb la qual resseguim els avenços científics i tècnics de cada moment .
A partir de l'aportació inicial de Josep Maria Joan i Roca, actualment el museu exhibeix més de 4000 peces.Moltes d'aquestes peces van pertànyer a personatges com Anna Maria, Salvador Dalí, Federico García Lorca, Joan Miró, Carles Fages de Climent, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Quim Monzó i Frederic Amat entre d'altres.


Per a la visita al Museu, no cal anar acompanyat d’un guia, ja que les peces es troben
presentades de forma clara. Els joguets s’agrupen per temes, i també van acompanyats de fotografies de diferents èpoques d’infants amb els seus joguets, de manera que els
visitants poden observar com es jugava anys enrere. Cada joguet consta de la seva fitxa
explicativa (nom, data, fabricant, origen, etc.), i en alguns casos d’algun escrit realitzat
per personatges coneguts que reflexionen sobre peces lúdiques en concret.


Llista de joguines.
Les diferents joguines del Museu del Joguet de Catalunya estan classificades en diferents categories, algunes de les joguines són les següents:


-Joguines tradicionals.
Ànec de goma, avió de paper, bala, baldufa, ballaruga, barqueta de paper, bòlit, carrau, cavallet de cartró, cèrcol, diàbolo, estel, gronxador, instrument musical de joguina, io-io, marioneta, molinet de vent, nines de cartró (les pepes), nina de cera, la Mariquita Pérez i la Gisela (nines amb els seus complements), patinet, pilota, sarbatana, sonall, tobogan, tirador, tricicle, trompitxol, bitlles, animals, cuina catalana (acompanyada d'un tect de Ferràn Adrià), jocs de te, menjar en miniatura, planxes, màquines de cosir, escoles de monges, diferents botigues, guinyols, titelles, jocs de màgia, el caganer, el ''cuentacuentos'', robots, peces que funcionen amb corda o piles, còmics, nines d'arreu del món, trencaclosques, animals de peluix.
-Joguines populars des de l'any 1900.
Barbie, frisbee, futbolí, hula hoop, pistola d'aigua.
-Joguines exòtiques.
Bumerang, sevivon, weet-weet.
-Models de vehicles.
Scalextric, tren de corda, tren elèctric, cotxes, Tramvia Imperial, taxi i autobús de barcelona, hidroavions, motos, vaixells.
-Jocs de construcció.
Lego, meccano, tente.
-Joguines científiques i instruments òptics.
Baldufa regiradora, calidoscopi, càmera fosca, giroscopi, imant, joc de química, llanterna màgica, lupa, microscopi, pèndol de Newton, pissarra màgica, praxinoscopi, slinky, taumàtrop, zoòtrop, el joguet CineNic.
-Jocs en general.
Arrencar cebes, cavall fort, joc de plegar el cordill, pare carabasser, auca de la mainada, altars, processons, disfresses de capellà, disfresses en general, jugar amb el paper, guerra de broma, auca de la mainada.
-Jocs de sobretaula i saló.
Joc de l'oca, monopoly, parxís, el ''adivino mágico'', jocs de cartes, jocs per a invidents, dòminos (circulars o amb xocolatines).

No hay comentarios:

Publicar un comentario