''El joc simbòlic,és el joc en el qual l'infant imita accions de la vida quotidiana del món dels adults.Apareix quan l’infant ha adquirit la capacitat de representació, mitjançant la qual representa accions i regles bàsiques imaginàries que es refereixen als acords sobre el joc que es juga''.
La primera tarea de la educación es agitar la vida,pero dejarla libre para que se desarrolle ( María Montessori ).
Per un món d'igualtats
domingo, 20 de octubre de 2013
''Estadis evolutius i tipus de jocs''
De 0 a 3 mesos.
Objectes lluminosos, acolorits, objectes que es mouen i fan soroll.
(Mòbils,sonalls,picarols,ninos de goma).
De 3 a 6 mesos.
A aquesta etapa hi ha un desenvolupament més manipulatiu, com tocar,xuclar,moure...
(Anell de dentició,sonalls,mòbils,claus de plàstic,al coxet,boles de plàstic o de tela).
De 6 a 12 mesos.
Objectes que rodin, com caminadors,mantes de jocs,pilotes de diferents mides i materials,ninos i animals de drap amb ritme musical,miralls o objectes per jugar a l'aigua.
De 12 a 24 mesos.
En aquesta etapa juguen a totes les joguines anteriors però s'afegeixen els cotxes,trens,helicòpters,avions,tricicles,estris de plàstic,metall o fusta,joguines fàcils de construcció,la galleda i la pala per jugar amb la sorra,pintura de dits,ceres i contes il·lustrats.
De 2 a 4 anys.
En aquesta etapa juguen amb objectes que afavoreixin el joc simbòlic.
(Cuinetes,garatges,botigues,jocs de perruqueria,carrets d'anar a comprar,nines i ninos amb complements d'higiene,descans,alimentació,bancs de fuster o lampista,llapis de colors,ceres,plastilina,pissarres,guixos,contes,disfresses,titelles,bicicletes,tricicles,cavallets,cotxes per arrossegar,jocs de construcció i puzles).
De 4 a 6 anys.
En aquesta etapa les joguines són més complexes i tenen més detalls,encara que també és convenient facilitar l'expressió plàstica,gestual i musical.
(Material de dibuix,pintura,papers variats,instruments per enganxar,tallar o compondre,contes,roba per a disfresses,barrets,sabates,titelles,cotxes,trens,avions,patins,patinets,bicicletes,pilotes,cistelles,les cordes i jocs de construcció més elaborats).
''El baile de King Kong''
El baile de King Kong
King Kong, King Kong,
que lo bailan ''toh'' los monos.
King Kong, King Kong,
en la selva tropical,
King Kong, King Kong,
un pasito ''pa'' lante, ohé!
un pasito ''pa'' trás, ohé!
un pasito ''pal'' medio, ohé!
''Carolina y la pepona''
Yo me llamo Carolina
pitas pitas pitas
pitas pitas pitas
y soy una muñeca de cristal, clink!
Yo me llamo la Pepona
pitas pitas pitas
pitas pitas pitas
y soy una muñeca de cartón. YAA!,YAA!
Yo me tomo el té con pastas
pitas pitas pitas
pitas pitas pitas
y soy una muñeca de cristal, clink!
Yo me como el pan con chorizo
pitas pitas pitas
pitas pitas pitas
y soy una muñeca de cartón, YAA!,YAA!
Yo me pongo las braguitas
pitas pitas pitas
pitas pitas pitas
y soy una muñeca de cristal, clink!
Yo me pongo los calzones
pitas pitas pitas
pitas pitas pitas
y soy una muñeca de cartón, YAA!,YAA!
''El Museu del Joguet de Catalunya''
Introducció.
El Museu del Joguet de Catalunya es va inaugurar a l'any 1982 a l'antic ''Hotel París'' a la Rambla de Figueres.
L'any 1999 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular concedit per la Generalitat de Catalunya, i el 2007 la Creu de Sant Jordi.
El Museu disposa d'un Centre de Documentació i de Recerca sobre els jocs i els joguets, d'un auditori Brossa-Frègoli i d'un espai per a activitats a l'aire lliure: El Terrat del Museu. La visita de la col·lecció pot tenir diverses lectures: la nostàlgica, a través dels joguets dels nostres avis i àvies i la de l'observació, amb la qual resseguim els avenços científics i tècnics de cada moment .
A partir de l'aportació inicial de Josep Maria Joan i Roca, actualment el museu exhibeix més de 4000 peces.Moltes d'aquestes peces van pertànyer a personatges com Anna Maria, Salvador Dalí, Federico García Lorca, Joan Miró, Carles Fages de Climent, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Quim Monzó i Frederic Amat entre d'altres.
Per a la visita al Museu, no cal anar acompanyat d’un guia, ja que les peces es troben
presentades de forma clara. Els joguets s’agrupen per temes, i també van acompanyats de fotografies de diferents èpoques d’infants amb els seus joguets, de manera que els
visitants poden observar com es jugava anys enrere. Cada joguet consta de la seva fitxa
explicativa (nom, data, fabricant, origen, etc.), i en alguns casos d’algun escrit realitzat
per personatges coneguts que reflexionen sobre peces lúdiques en concret.
Llista de joguines.
Les diferents joguines del Museu del Joguet de Catalunya estan classificades en diferents categories, algunes de les joguines són les següents:
-Joguines tradicionals.
Ànec de goma, avió de paper, bala, baldufa, ballaruga, barqueta de paper, bòlit, carrau, cavallet de cartró, cèrcol, diàbolo, estel, gronxador, instrument musical de joguina, io-io, marioneta, molinet de vent, nines de cartró (les pepes), nina de cera, la Mariquita Pérez i la Gisela (nines amb els seus complements), patinet, pilota, sarbatana, sonall, tobogan, tirador, tricicle, trompitxol, bitlles, animals, cuina catalana (acompanyada d'un tect de Ferràn Adrià), jocs de te, menjar en miniatura, planxes, màquines de cosir, escoles de monges, diferents botigues, guinyols, titelles, jocs de màgia, el caganer, el ''cuentacuentos'', robots, peces que funcionen amb corda o piles, còmics, nines d'arreu del món, trencaclosques, animals de peluix.
-Joguines populars des de l'any 1900.
Barbie, frisbee, futbolí, hula hoop, pistola d'aigua.
-Joguines exòtiques.
Bumerang, sevivon, weet-weet.
-Models de vehicles.
Scalextric, tren de corda, tren elèctric, cotxes, Tramvia Imperial, taxi i autobús de barcelona, hidroavions, motos, vaixells.
-Jocs de construcció.
Lego, meccano, tente.
-Joguines científiques i instruments òptics.
Baldufa regiradora, calidoscopi, càmera fosca, giroscopi, imant, joc de química, llanterna màgica, lupa, microscopi, pèndol de Newton, pissarra màgica, praxinoscopi, slinky, taumàtrop, zoòtrop, el joguet CineNic.
-Jocs en general.
Arrencar cebes, cavall fort, joc de plegar el cordill, pare carabasser, auca de la mainada, altars, processons, disfresses de capellà, disfresses en general, jugar amb el paper, guerra de broma, auca de la mainada.
-Jocs de sobretaula i saló.
Joc de l'oca, monopoly, parxís, el ''adivino mágico'', jocs de cartes, jocs per a invidents, dòminos (circulars o amb xocolatines).
martes, 15 de octubre de 2013
''La lluna, la pruna''
La lluna, la pruna
tota vestida de dol,
sa mare que la crida
i son pare que no ho vol.
Un pam,
dos pams,
tres pams,
quatre pams,
cinc pams,
sis pams.
En Pinxo va dir a en Panxo:
vols que et punxi amb un punxó?
Però en Panxo va dir a en Pinxo:
punxa'm, però a la panxa no ...
''L'elefant en bicicleta''
Mireu allà dalt
en els estels que hi ha:
és un gros animal
que en bicicleta va.
És un elefant
i que us pensàveu doncs!
Té una cua al darrera
i una trompa al davant.
L'enfant sauvage
Basada en un fet real, relata la història d'un nen salvatge capturat als boscos francesos i recluit en un institut d'investigació. De viure com un animal lliure passa a convertir-se en un nen maltractat i vist com un fenòmen inhumà.
El club de los poetas muertos
En un elitista i estric col·legi privat de Nueva Inglaterra, un grup d'alumnes descubrirà la poesia, el significat del ''carpe diem'' - aprofitar el moment- i la importància vital de lliutar per aconseguir els somnis, gràcies a un excéntric professor que desperta les seves ments per mitjà de mètodes poc convencionals.
Los chicos del coro
El director; Christophe Barratier
Nació en Francia en 1966, guitarrista de formación clásica (École Normal de Musique de París), en 1991 empezó a trabajar para Jacques Perrin en su sociedad Galatée Films y le ha acompañado como productor delegado en Les enfants de Lumière, Microcosmos, Himalaya y Le Peuple Migrateur. En el año 2001 dirigió su primera película, un cortometraje con Lambert Wilson y Carole Weiss basada en la novela de Maupassant Les Tombales, seleccionada para el Festival de Clermont-Ferrand.
La jaula de los ruiseñores (La Cage aux Rossignols), que vio en la televisión cuando era niño, le inspiró Los chicos del coro (Les Choristes), coescrita con Philippe Lopes-Curval, que es su primer largometraje.
Según sus declaraciones, para la película se basó en su propia infancia y en su formación musical. De hecho, la historia toma elementos autobiográficos, pues el director sufrió el divorcio de sus padres, y fue enviado a un internado. Los chicos del coro fue nominada para los Oscar de ese año, y recibió infinidad de premios. Una de las canciones, «Vois sur ton chemin», estuvo también nominada al Oscar.
|
En 1949, Clément Mathieu, profesor de música en paro, empieza a trabajar como vigilante en un internado de reeducación de menores. Especialmente represivo, el sistema de educación del director Rachin apenas logra mantener la autoridad sobre los alumnos difíciles. El mismo Mathieu siente una íntima rebeldía ante los métodos de Rachin y una mezcla de desconcierto y compasión por los chicos. En sus esfuerzos por acercarse a ellos, descubre que la música atrae poderosamente el interés de los alumnos y se entrega a la tarea de familiarizarlos con la magia del canto, al tiempo que va transformando sus vidas para siempre.
miércoles, 9 de octubre de 2013
''Vygotski (S.XX)''
''L'infant es socialitza mitjançant el joc i adquireix valors socials''
ZONA DE DESENVOLUPAMENT PRÒXIM
És la zona que hi ha entre la zona de desenvolupament real i la zona de desenvolupament potencial.Aquesta última es pot aconseguir si el nostre medi ens ho permeteix
.
''J. Piaget (S.XX)''
''El joc permet al nen interactuar amb la realitat''
ANYS
|
ESTADIS
|
TIPUS DE JOCS
|
0 a 2
|
Sensoriomotriu
|
Funcional/construcció
|
2 a 6
|
Preoperacional
|
Simbòlic/construcció
|
6 a 12
|
Operacional concret
|
Reglat/construcció
|
12 ó més
|
Operacional formal
|
Reglat/construcció
|
''La dansa dels amics''
Un amic a la mà dreta,
el saludo amb la mà esquerra,
junts ens belluguem i li faig dos petons al nas.
Un amic a la mà dreta,
el saludo amb la mà esquerra,
junts ens belluguem i li faig dos petons al nas.
Caminem,les mans enllaçades,
caminem,i el cul remenem.
Caminen,les mans enllaçades,
caminem,i el cul remenem.
Una volta cap aquí,
i una volta cap allà,
l'abraço ben fort per tornar a començar.
Una volta cap aquí,
i una volta cap allà,
l'abraço ben fort per tornar a començar.
''La castanyera''
Quan és temps de menjar castanyes
la castanyera,la castanyera
ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat.
La camisa li va petita,
la faldilla li fa campana,
les sabates li fan cloc,cloc!
i al ballar sempre gira així.
''Dins la fosca tot d'una''
Dins la fosca tot d'una,
sobre el tronc d'un vell pí,
s'enfilava la lluna
com el punt d'una ''i''.
olarà liria,
olarà lirió.
''Molt enciam''
Molt enciam,molt enciam
espaguetis i croquetes i molt enciam.
Molt enciam,molt enciam
espaguetis i croquetes i molt enciam.
Patates,patates,espaguetis i croquetes i molt enciam
patates,patates,espaguetis i croquetes i molt enciam.
''Eram sam sam''
Eram sam sam,
eram sam sam,
culi culi culi culi culi
eram sam sà
Eram sam sam,
eram sam sam,
culi culi culi culi culi
eram sam sà
Aràbit aràbit
culi culi culi culi culi
eram sam sà
Aràbit aràbit
culi culi culi culi culi
eram sam sà
martes, 8 de octubre de 2013
''La tardor que jo conec''
La tardor que jo conec
té gust a raïm i cep,
d'olivera i pluja fina,
de bolets amb julivert,
té gust a raïm i cep,
d'olivera i pluja fina,
de bolets amb julivert,
la tardor que jo conec
La tardor que jo conec
les petjades fan crec-crec,
botes d'aigua i un paraigua
i el vent que s'enduu barrets,
la tardor que jo conec.
La tardor que jo conec
porta figues i fruits secs,
mandarines i magranes
i el primer dia de fred,
la tardor que jo conec.
La tardor que jo conec
les petjades fan crec-crec,
botes d'aigua i un paraigua
i el vent que s'enduu barrets,
la tardor que jo conec.
La tardor que jo conec
porta figues i fruits secs,
mandarines i magranes
i el primer dia de fred,
la tardor que jo conec.
'' Bon dia''
Bon dia, bon dia!
bon dia al dematí!
La lluna s'amaga
i al sol deixa sortir.
Bon dia, bon dia!
bon dia al dematí!
Fem fora la mandra
i saltem corrents del llit.
Bon dia, bon dia!
Bon dia a tothom,
El gall ja ha cantat,
i el dia ha començat
BON DIA!
Suscribirse a:
Entradas (Atom)